Pajtás 26/3.szám (1971.jan.21.)

Használt képregény

1.200 Ft

Csak 1 maradt készleten

Cikkszám: IFJ-PAJ-26-3 Kategória: Címkék: , , , ,

Leírás

A kiadvány használt képregény, így előfordulhatnak kopások a borítón, hátlapon és a gerincen is. Ritkább esetben apró firkálás, átrajzolás nyom. Ennek ellenére igyekszünk mindig a legjobb minőségben kínálni. A végleges kínálatunkat igény szerint fotókkal és árral visszaigazoljuk. Jelzésednek megfelelő minőségben igyekszünk teljesíteni a rendelést.

Ifjúsági Lapkiadó Vállalat Kiadó
1971
Szín: fekete-fehér
Formátum: puhaborítós
Méret: 28 cm x 20 cm
Oldalszám: kb30

Tartalom
A Pajtás képes gyermekújság, amelyet először a Dolgozó Ifjúság Szövetsége, Úttörő Mozgalom (1946-1952), majd a Dolgozó Ifjúság Szövetsége, Központi Vezetőség (1952-1956) végül a Magyar Úttörők Szövetsége (1957-1989) adott ki.
A nemzetközi úttörőmozgalmat hazánkban ez a lap képviselte. A gyermeklap részben az oktatás, részben a baloldali mozgalom céljait szolgálta. A Pajtásban nagy szerepet kapott a nemzeti érzés ápolása is, de nem csak szimbólumokhoz kötve, hanem cselekvő részvételt jelentő szervezeti formákhoz kapcsolódva: természetjárással, honismerettel, hagyományőrzéssel egybekötve. Az újság 1946-tól játszott jelentős szerepet, elsősorban a gyermekek ideológiai nevelésében.
A magazin a gyerekeknek készült és a nemzetközi úttörőmozgalom szellemiségét képviselte. A Pajtást a legtöbb gyerek rendszeresen járatta, az iskolában lehetett rá előfizetni. Sok vidéki riportot tartalmazott, a címlapján többnyire iskolások voltak. A képregények egyre sikeresebbé tették, a rajzokat először Krikovszky Gizi és Gábor Éva készítették, később olyan jelentős alkotók, mint Zórád Ernő, Endrődi István, Dargay Attila is alkottak a lap számára klasszikussá vált, igényes képregényeket. Egyes időszakokban egyáltalán nem publikált képtörténeteket a lap, például 1950 és 1954 között. A gyerekek olvashattak klasszikusokat, indiánokról vagy Robin Hoodról, és Jelky András kalandjait is nyomon követhették. Aztán jöttek úttörő mozgalomhoz köthető sztorik: a Puskák és galambok, a Fergeteg őrs, a Nyomoz az őrs, na meg Az úttörő becsületért. Modern sztori volt a Foxi Maxi vagy a Maci Laci. A lap 1989. december 7-én megszűnt.

Ebben a számban szereplő képregények:

  • Pif fején találja a szöget 2. rész
  • Különböző alkotók különálló rajzai

Brand

ifjusagilap

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Pajtás 26/3.szám (1971.jan.21.)” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük